sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Värikirjoa vai kauttaaltaan vaaleaa? Sisustuksen runko valmistuu

Kun ostimme tämän asunnon kymmenisen vuotta sitten, värit olivat valloillaan. Olohuoneen seinät olivat oranssit. Keittiön yleisilme oli vihreä. Makuuhuone oli sininen ja lastenhuone keltainen. Värien kirjo oli jollakin tavalla herttaista, mutta näytti ja tuntui minusta sekavalta ja levottomalta. Ennen kuin muutimme sisään, maalari maalasi taloa, ja seinät saivat vaalean värin.

Nyt vahvat, rohkeat värit ovat taas muotia, ainakin syksyn Habitare-messujen perusteella. Vihreää, tummaa lähes mustaa harmaata, terrakottaa, kamelinkeltaista. Väreillä saa helposti persoonallisuutta sisustukseen, mutta kuinka pian trendi menee ohi?  Ja kuinka pian itseä alkaa tympiä katsella viidakonvihreää olohuonetta tai terrakottaa makuuhuonetta? Jos viihtyy väreissä, ei ehkä alakaan, mutta minua alkaisi.

Oma ajatukseni on, että sisustan itselleni ja perheelleni, en pysyäkseni muodissa mukana. Valitsen sellaisia elementtejä, värejä, muotoja, malleja, kokonaisuuksia, jotka miellyttävät juuri omaani ja läheisteni silmää ja joita katsellessa tulee hyvä, harmoninen olo.

Sisustusprojektimme tavoitteena on luoda kotiin vaalea, valoisa ilme. Sekaan ripaus eri sävyistä harmaata, ehkä mausteeksi mustaa. Näillä eväillä ja ajatuksilla lähdin tapaamaan sisustussuunnittelija Tia Malista Askoon. Tian avustuksella saimme valittua sisustuksen rungon eli olohuoneen kalusteet, jonka ympärille muu rakentuisi.

Sohvan valinta sujui kohtuullisen helposti. Halusimme selkeälinjaisen, ulkonäöltään kevyen kulmasohvan tai divaanin, jossa on hyvä istua. Divaaniosan pitää sopia mitoiltaan nurkkaukseen, jonka kokoa rajoittaa terassin ovi. Vaihtoehdot rajautuivat kolmeen, ja loppuvalinnassa hintakin vaikutti.

Itse sohvan valintaa vaikeampaa, aivan järkyttävän paljon vaikeampaa, oli valita sohvaan kangas. Vaihtoehtoja oli kymmeniä, ellei satoja – vaikka väriksi olimme valinneet harmaan. Kankaita kun selasi ja kelasi, meinasi pää seota. Mikä on sopiva sävy? Miltä kangas tuntuu? Tarttuuko lika ja kuinka helppoa tahrat on puhdistaa? Kuljetin kangasmalleja kotiin, mallailin värejä ympäristöön, pähkäilin ja kyselin muiden mielipiteitä. Vihdoin ja viimein löytyi oikea sohvakankaan sävy, Colorado harmaa.

Toinen haaste oli sohvanurkkaukseen tuleva matto. Mitat olivat selvät ja se, että maton pitää olla kaunis ja kestävä. Väriä ei voinut valita ennen kuin sohvan väri oli valittu, eikä se ollut helppoa senkään jälkeen. Taas piti kuljetella mallitilkkuja eestaas yhdessä sohvakangastilkkujen kanssa. Päädyimme harmaaseen, pohjanmaalaisen VM-Carpetin Majestic-mattoon, jonka pehmeä nukka tuntuu ihanalta jalkojen alla. Tykästyin myös siihen, että matto on antistaattinen, ei sähköisty eikä kerää pölyä, ja liukuestepohja pitää maton tukevasti paikoillaan.


Kuvan lähde: www.asko.fi
Tv-taso, vitriini ja senkki ovat itsestään selvästi valkoista Pallas-sarjaa, johon ihastuin ensisilmäyksellä. Ajatonta, kaunista muotoilua ja kestävää, korkealaatuista kotimaista työtä. Näitä ei ole tarkoitus ihan heti vaihtaa, vaan katsella vuosia eteenpäin. 

Kuvan lähde: www.innolux.fi
Myös jalkalampun ja pöytälamppujen valinta oli helppoa. Tiesin jo, että haluan lattialle Yki Nummen suunnitteleman, yksinkertaisen tyylikkään Kupolin

Lipaston ja tv-tason päälle halusin saman suunnittelijan ajattoman klassikon Modern Artin. Molemmat ovat kauniita katsella ja luovat pehmeää valoa ympärilleen. Hintaa jouduin kakistelemaan hetken, mutta kun saimme valaisimista(kin) 40 prosenttia alennusta, päätös oli selvä.

Kun valinnat oli tehty, alkoi neljän viikon malttamaton odottelu. Siinä ajassa ehti hyvin tehdä remppaa :) 

ps. Pahoitteluni, että tästä tuli nyt vähän tuoteluettelo... Ajattelin, että valinnat saattavat kiinnostaa joitakuita sisustelijoita. Seuraavissa sepustuksissani sen sijaan koetetaan päästä tavaroista eroon - tiedossa on remppajuttuja.
Kuvan lähde: www.innolux.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit! Vastailen pian.