torstai 17. marraskuuta 2016

Matto keittiön ruokapöydän alle vai ei?


Kannattaako keittiön ruokailuryhmän alle laittaa mattoa? Näyttääkö se hyvältä vai huonolta pienessä keittiössä? Onko tuoleja hankala siirrellä, jos niitä ei voi liu’uttaa lattiaa pitkin? Miten matto pysyy siistinä ja onko pöydän alta imuroiminen hankalampaa kuin ilman mattoa?  

Näitä olen pohtinut viime aikoina paljon. Meillä ei ole koskaan aiemmin ollut mattoa ruokapöydän alla, mutta nyt vastaan tuli sellainen ongelma, johon matto voi olla ratkaisu.

Osa ystävistäni oli sitä mieltä, ettei missään tapauksessa mattoa sotkeentumaan ruokapöydän alle. Osa totesi, että heillä on aina ollut matto ruokapöydän alla.

Mattokysymys sai alkunsa, kun halusin vaihtaa keittiön pöydän ja tuolit samalla, kun uudistimme muita huoneita. Lattiaremontista, seinien maalaamisesta ja porraskaiteiden maalaamisesta voit lukea aiemmista postauksistani. Alkoi tuntua siltä, että keittiökin kaipasi jotain pientä piristystä pyökkisten huonekalujen tilalle.

Löysimme tukevan, valkoisen, tammisilla jaloilla varustetun ja kulmistaan pyöristetyn pöydän ja siihen sopivat kankaiset tuolit 40 prosentin alennuksella. Vähän epäröin, kannattaako lapsiperheen keittiöön hankkia kangastuoleja, mutta toisaalta entistenkin tuolien istuinosassa oli kangasverhoilu ja hyvin ne säilyivät likaantumatta.


Olikin mielenkiintoinen neljän viikon jakso, kun vanha ruokailuryhmä oli myyty mutta uusi ei ollut vielä saapunut. Koko neljän hengen porukkamme piti pärjätä 100 x 60 cm kokoisella lapsen työpöydällä, jonka kiikutimme keittiöön sijaispöydäksi.

Kun uusi ruokailuryhmä saapui, ilmeni pieni ongelma. Ruokapöytä oli nappivalinta ja valkoinen pöytä tuo ihmeen paljon valoa keittiöön. Tuoleissa on hyvä istua mutta... Niiden jalat ovat niin kapeat ja terävät, että vastahiottu parketti alkoi naarmuuntua, kun tuoleja liu’uteltiin lattialla. Minkäänlaiset huopatassut eivät pysyneet pienissä viistoissa jaloissa.

Pelastus löytyi rautakaupasta: muoviset ulkotulpat tuolinjalkoihin. Eivät ne tyylikkäät ole, mutta käytännöllisyys menee ainakin meidän kodissamme ulkonäön edelle. Nyt tuoleja voi huoletta siirrellä ilman, että lattia on täynnä mustia viiruja


Halusin silti kokeilla, miltä matto näyttäisi ja tuntuisi lattian suojana. Kiikutimme kokeiltavaksi harmaan, eläväpintaisen ja kosteudenkestävän polypropyleenilangasta kudotun maton. Se istui pöydän alle kuin nakutettuna!Matto kokoaa kivasti pöydän ja tuolit yhteen ”saarekkeeksi” ja tuo kodikkuutta ja pehmeyttä keittiöön. Tuolit liukuvat tiivispintaisella matolla mainiosti, ja matto on osoittautunut todella helppohoitoiseksi. Imurointi on yhtä helppoa kuin jos pöydän alla olisi pelkkä lattia, vaikka en yleensä edes vaihda mattosuutinta.Nyt meillä on siis tuplavarmistus: matto ja tulpat :) Nuo tulpat ovat tosin maton päällä kuin huutomerkkejä, tai sokeripaloja, joten taidan ottaa ne pois. Eiköhän matto riitä.

ps. Puoli vuotta tämän tekstin julkaisemisen jälkeen keittiön kalustus on muuttunut taas, mutta matto on edelleen pöydän alla. En sittenkään ollut ihan tyytyväinen kangastuoleihin, jotka tekivät keittiöstä jotenkin toimistomaisen. Myin tuolit ja toteutin haaveeni: hankin ihania TON-tuoleja. Niistä en aio luopua :) Keittiön uudesta uudistamisesta voit lukea lisää täältä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit! Vastailen pian.