torstai 17. marraskuuta 2016

Matto keittiön ruokapöydän alle vai ei?


Kannattaako keittiön ruokailuryhmän alle laittaa matto? Näyttääkö se hyvältä vai huonolta pienessä keittiössä? Onko tuoleja hankala siirrellä, jos niitä ei voi liu’uttaa lattiaa pitkin? Miten matto pysyy siistinä ja onko pöydän alta imuroiminen hankalampaa kuin ilman mattoa?  

Näitä olen pohtinut viime aikoina paljon. Meillä ei ole koskaan aiemmin ollut mattoa ruokapöydän alla, ja pähkäilin asiaa myös ystävieni kanssa. Osa oli sitä mieltä, ettei missään tapauksessa mattoa sotkeentumaan ruokapöydän alle. Osa totesi, että heillä on aina ollut matto ruokapöydän alla.

Mattokysymys sai alkunsa, kun halusin vaihtaa keittiön pöydän ja tuolit samalla, kun uudistimme ja remppasimme muita huoneita.

Löysimme tukevan, valkoisen, tammisilla jaloilla varustetun ja kulmistaan pyöristetyn pöydän ja siihen sopivat kankaiset tuolit 40 prosentin alennuksella. Vähän epäröin, kannattaako lapsiperheen keittiöön hankkia kangastuoleja, mutta toisaalta entistenkin tuolien istuinosassa oli kangasverhoilu ja hyvin ne säilyivät likaantumatta.


Ruokapöytä osoittautui nappivalinnaksi: valkoinen pöytä tuo ihmeen paljon valoa keittiöön. Tuoleissakin oli hyvä istua mutta... Niiden jalat olivat niin kapeat ja terävät, että vastahiottu parketti alkoi naarmuuntua, kun tuoleja liu’uteltiin lattialla. Miten en tajunnut sitä myymälässä? Minkäänlaiset huopatassut eivät pysyneet pienissä viistoissa jaloissa.

Pelastus löytyi lopulta rautakaupasta: muoviset ulkotulpat tuolinjalkoihin. Eivät ne tyylikkäät olleet, mutta käytännöllisyys menee ainakin meidän kodissamme ulkonäön edelle. Nyt tuoleja sai huoletta siirrellä ilman, että lattia oli täynnä mustia viiruja


Halusin silti kokeilla, miltä matto näyttäisi ja tuntuisi lattian suojana. Kiikutimme Askosta kokeiltavaksi harmaan, eläväpintaisen ja kosteudenkestävän polypropyleenilangasta kudotun maton. Se istui pöydän alle kuin nakutettuna!


Matto kokoaa kivasti pöydän ja tuolit yhteen ”saarekkeeksi” ja tuo kodikkuutta ja pehmeyttä keittiöön. Tuolit liukuvat tiivispintaisella matolla mainiosti, ja matto on osoittautunut todella helppohoitoiseksi. Imurointi on yhtä helppoa kuin jos pöydän alla olisi pelkkä lattia. Myös pienet roiskeet on helppo pyyhkäistä pois sisustustekstiilien pesuainesuihkeella.Näin meillä oli siis tuplavarmistus: matto ja tulpat. Nuo tulpat olivat tosin maton päällä kuin huutomerkkejä, tai sokeripaloja, joten päätin ottaa ne pois. Matto sai riittää yksinään lattian suojaksi.

Puolen vuoden kuluttua tästä kaikesta pähkäilystä ja veivaamisesta muutimme taas keittiön kalustusta. En sittenkään ollut tyytyväinen umpinaisiin kangastuoleihin, jotka tekivät keittiöstä toimistomaisen ja tukkoisen. 

Myin tuolit ja toteutin haaveeni: hankin ihania TON-tuoleja, joilla sain keittiöön kaipaamaani keveyttä. Niistä en aio luopua! Keittiön uudesta uudistamisesta voit lukea lisää täältä. Mutta sama matto on edelleen pöydän alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit! Vastailen pian.