sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Amaryllis on kuin aikuisen joulukalenteriKuten varmaan arvaatte, minulla ei ole joulukalenteria. Viime vuonna kyllä oli, kun sain sellaisen lahjaksi. Koetin aluksi availla luukkuja tunnollisesti, mutta unohtelin, ja annoin kalenterin lapsille ”lisäkalenteriksi”. Joulukalenterin viehätys kuului lapsuuden jouluihin, mutta enää sen taikaa ei saa yrittämälläkään takaisin.

Minun joulukalenterini on amaryllis. Ostan amarylliksen joulukuun alussa, ja alan laskea päiviä. Vielä niin ja niin monta päivää jouluun. Toivottavasti amaryllis ei kasva ihan hirveästi pituutta ja toivottavasti se kukkii jouluna. Jos ajoitus osuu nappiin, amaryllis ei avaa kaikkia nuppujaan liian aikaisin eikä toisaalta liian myöhään.Aamuisin hipsin alakertaan ja menen ensimmäisenä katsomaan, mitä amaryllikselle kuuluu. Tänä vuonna ensimmäinen kukka puhkesi joulukuun toisella viikolla. Valtavan suuri, monikerroksinen ja upea valkoinen kukka tuntui valaisevan koko olohuoneen kauneudellaan. Vähän huolestutti, miten varret kestävät kukkien painon. Vielä oli kahdeksan nuppua aukeamatta, ja jos niistä tulee yhtä mahtavia, amarylliksellä on kova työ pysyä pystyssä ja katkeamatta.


Muutaman päivän päästä avautui kaksi kukkaa lisää samaan varteen. Koska kahdessa muussa varressa oli vielä runsaasti nuppuja, katkaisin ensimmäisen varren ja pelastin sen maljakkoon. Kukat ovat valtavan kauniita myös maljakossa! Toinen lempikukkani, orkidea jää koreudessa kevyesti kakkoseksi, vaikka kaunis sekin on. Tykkään amarylliksestä, koska se on kaunis, uljas ja herkkä ja siinä on ripaus salaperäisyyttä.


Seuraavalla viikolla puhkesivat loput kukat niihin kahteen varteen, jotka olin vielä jättänyt ruukkuun. Kukkarunsaus oli suorastaan häkellyttävää.Mutta vielä on melkein viikko jouluun, ja amaryllikseni on jo täydessä tällingissä. Useinhan kukat kestävät melko pitkään sekä ruukussa että maljakossa - kunhan leikkokukille muistaa vaihtaa tuoreen veden ja leikata uuden imupinnan päivittäin - joten tuskinpa ne jouluksi ehtivät lakastua. Kävin kuitenkin varmuuden vuoksi ostamassa toisen amarylliksen, jonka pienissä varsissa ja nupuissa riittää vielä iloista odotettavaa. Eihän käy päinsä, että kaikki "luukut" on avattu ja jännitys loppunut jo ennen aattoa.

10 kommenttia:

 1. Valkoinen amarylis on suosikkini. Postasin siitä jo pari viikkoa sitten ja vieläkin kukkii <3

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla! Uskon, että omanikin kukkii vielä jouluna. Ihan vain varmuuden vuoksi ostin silti uuden, kun niin tykkään amarylliksestä, ja näin joulun aikaan niitä on hyvin tarjolla :)

  VastaaPoista
 3. Minulla oli viime jouluna valkoinen amaryllis ja tykkäsin myös siitä paljon. Nyt sain punaisen lahjaksi, mutta kyllä valkoinen oli mielestäni paljon kauniimpi, kuten sinunkin kukkasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, itsekin tykkään enemmän valoisasta valkoisesta. Sitä paitsi, se sopii paremmin olohuoneemme väreihin :)

   Poista
 4. Upeassa kukassa amaryllis sinulla, valkoinen on kaunis ja juhlava väri. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Outi. Olen oppinut näkemään valkoisten kukkien kauneuden. Joskus aiemmin kaipasin kukkiin enemmän väriä. Niin se mieli muuttuu :)

   Poista
 5. Ihana joulukalenteri;)
  Valtava määrä nuppuja ja siten kukkia amarylliksessäsi!

  VastaaPoista
 6. Kiitos, onhan noita kukkia kertynyt jonkin verran: seitsemän kukkaa yhdessä kasvissa, kun yksi nuppu jäi aukeamatta :) Mutta on sentään kolme varttakin.

  VastaaPoista
 7. Luulin kommentoineeni jo, mutta olen tainnut tehdä niin unissani.;)
  Upea valkoinen amaryllis! Nämä on livahtaneet omalle suosikkilistalleni tänä jouluna, ja taidan hakea vielä leikkona joulupöytään. Joulukalenterivertaus oli hyvä! Taidan ensi vuonna hankkia tällaisen joulukalenterin.;)

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Taina. Luulen, että amarylliksen seuraamisesta tulee meillekin ihan vakituinen joulunodotusrituaali. Tai eivät nuo miespuoliset perheenjäsenet siitä niin kauhean kiinnostuneita ole :)

  VastaaPoista

Kiva, jos kommentoit! Vastailen pian.