torstai 22. joulukuuta 2016

Meillä vietetään joulu ilman joulukuusta


Omassa lapsuudessani kuusi kuului ehdottomasti jokaiseen jouluun. Isä haki sen aatonaattona ja me lapset koristelimme sen aattona. Kuusi oli tuolloin maalla helppo hakea omasta metsästä ja helppo hävittää joulun jälkeen. Koko joulunajan oli aina joku kotona kastelemassa kuusta, sillä kuusihan on melkoinen ”vesijuoppo”.

Nyt, kun asun oman perheeni kanssa kaupungissa, meillä ei ole kuusta jouluisin. Kaupungissa kuusen hankkiminen ja hävittäminen tuntuu hankalammalta. Kuusi myös lakastuisi ennen aikojaan ja joutuisimme keskelle neulassirkusta, koska emme ole koko joululomaa kotona sitä kastelemassa.


Muovikuuselle puolestaan en lämpene, joten sellaista emme ole edes harkinneet. Jonkinlainen kuusi tai sen korvike pitää kuitenkin mielestäni olla. 

Joulukuusen virkaa hoiti meillä vuosikaudet etupihallamme kasvava tuija. Valoilla koristeltuna se ilahdutti meitä koko joulunajan. Se oli kaunis, tunnelmallinen ja todella helppohoitoinen. Sitä ei tarvinnut kastella eikä hävittää eikä siitä varissut neulasia. Joulun jälkeen vain kerättiin valot talteen seuraavaa vuotta varten.

Viime vuonna meidän piti valitettavasti kaataa tuo tuija, koska se oli kasvanut vähitellen niin valtavaksi, että se peitti ikkunan ja pimensi keittiön. Tänä vuonna oli siis keksittävä jokin muu ratkaisu.Niinpä hain meille metsästä maljakkokuusen, tai maljakkomännyn: männynoksia ja niiden seuraksi muutamia talventörröttäjiä. Omalta pihalta nappasin mukaan pari kuivunutta, kuparinruskeaa angervonoksaa. Siinä se on, meidän joulukuusemme. Se tuo kotiin tuulahduksen metsää ja jouluntunnelmaa. Tykkään muutenkin sisustaa joulua kasveilla ja kynttilöillä.

 

Joulukuusi valoineen ja koristeineen luo ihanaa tunnelmaa, ja se kuuluu mielestäni jouluun. Mutta kuusen ei välttämättä tarvitse olla omassa kodissa. Kun käymme mummolassa, nautimme joulukuusesta siellä. Siellä on nimittäin kuusi aina jouluna, edelleen. Se riittää meille mainiosti. 

Meidän perheemme rauhoittuu nyt joulun viettoon, ja palailen bloggaamaan taas joulun jälkeen. Haluan toivottaa teille, rakkaat lukijat:

Oikein ihanaa, rauhallista ja rentouttavaa joulua!


2 kommenttia:

  1. Hyvää ja rauhaisaa joulua - ilman kuusta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Marita, sinulle myös! Pieni lepotauko arjen touhuista ja tiimellyksestä tulee kyllä tarpeeseen. Täällä etelässä on ollut niin pimeääkin, kun ei ole lunta. Ja ihanaa, kun saa olla kaikessa rauhassa omien isojen ja pienten rakkaiden kanssa.

    VastaaPoista

Kiva, jos kommentoit! Vastailen pian.