torstai 9. helmikuuta 2017

Pintaremontin parhaat päätökset


Kohta on kulunut tasan vuosi siitä, kun aloimme myllätä ja raivata kotiamme uuteen uskoon. Valmista ei ole vieläkään, sillä osa huoneista on yhä koskematta, esimerkiksi lasten huoneet. Lapset ovat tyytyväisiä omiin enemmän tai vähemmän ”räjähtäneisiin” huoneisiinsa eivätkä ole oikein syttyneet muutostarpeille ja sisusteluideoilleni. 

Etenkin kuopus tykkää, että asiat ovat hyvin juuri niin kuin ovat. Ja eihän sisustuksesta koskaan valmista tulekaan - se on ikuisuusprojekti hyvässä mielessä, kuten jokainen sisustusintoilija tietää.

Tästä ensimmäisestä pintaremonttirykäisystä on helppo valita kaksi ehdottomasti parasta päätöstä tai valintaa.


Parketin hionta ja valkokuultolakkaus päivittivät asuntomme ilmeen kertaheitolla tähän päivään. Meillä on parkettilattia olohuoneessa, eteisessä, työhuoneessa, keittiössä ja aikuisten makuuhuoneessa. Entinen kiiltolakattu tammiparkettimme oli vanha, kellastunut ja paikoitellen melko naarmuuntunut. Kuulemma kiiltolakattu parketti on juuri sellainen, joka kellastuu vuosien myötä. Emme olleet hioneet sitä kertaakaan niiden yhdeksän vuoden aikana, kun olimme tässä asuneet.  

Kun ammattimies hioi parketin, veti päälle useamman kerroksen valkokuultolakkaa ja vaihtoi lattialistat valkoisiksi, asunnosta tuli kuin uusi: valoisa ja avaramman oloinen. Tai ainakin käsitellyistä huoneista tuli. Vaikka lattiat vaalenivat, niissä säilyi lämmin puuntuntu ja -väri. Ihan valkoista lattiaa en olisi halunnut.

Olen huomannut uudessa lattiassa vain yhden haittapuolen: pöly tarttuu siihen, tai näkyy siinä, herkemmin. Tuonkin voi nähdä positiivisena asiana: tuleepahan imuroitua vähän useammin.


Huoneiden tyhjentäminen ennen lattiaremppaa vaati pikkuisen ponnistelua mutta oli ehdottomasti vaivan arvoista. Huoneet piti tyhjentää täysin, kaikki pois lattiasta kattoon lamppuja ja verhoja myöten.

Koska emme olisi millään saaneet koko asunnon huonekaluja kerralla minnekään, meidän piti teetättää hiontahomma kahdessa erässä, ensin alakerrassa, sitten yläkerrassa. Näin saimme alakerran tavarat yläkertaan ja päinvastoin.

Näin tyhjissä huoneissa uuden, puhtaan lehden ja mahdollisuuden uudistaa huoneita muutenkin. Vaihdoimme samassa rytäkässä olohuoneen ja makuuhuoneen kalusteet lähes kokonaan ja maalasimme seinät.


Seinien maalaus olikin toinen parhaista päätöksistämme. Olin saanut päähäni, että haluan olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen vaaleanharmaat seinät. En vain arvannut, miten haastava väri harmaa on… Tukka meinasi harmaantua ennen kuin sopivat maalit lopulta löytyivät Tikkurilan Deco Grey –värikartasta. Olohuoneeseen valikoitui täyshimmeä Harmony-sävy 1915 ja makuuhuoneeseen aavistuksen vaaleampi 1943. 


Olen ollut värivalintoihin todella tyytyväinen. Tummuusaste on juuri sopiva eivätkä värit ole taittaneet punertavaan, vihertävään tai siniseen, kuten helposti harmaan kohdalla käy.

Harmaasta ei ole olemassa yhtään täysin puhdasta sävyä, joka näyttäisi kaikissa olosuhteissa neutraalilta. Meilläkin olohuoneen seinät taittavat tietyssä valossa ruskeaan, mutta se ei haittaa, sillä vaalea ruskeanharmaa on mielestäni kaunis ja sopii kivasti sisustukseen. 


Makuuhuoneen seinissä puolestaan on niin vaalea harmaansävy, että se taittaa auringonpaisteisimpina hetkinä lähes valkoiseen. Tykkään kuitenkin siitä, etteivät seinät ole kylmänvalkoiset, vaan niissä on aavistus harmaan lämpöä.

Lämpöistä päivänpaistetta loppuviikkoosi!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit! Vastailen pian.