tiistai 9. toukokuuta 2017

Uudet portaat päivässä


Vihdoinkin olemme päässeet eroon nuhruisesta porrasmatosta ja saaneet tilalle kauniit, puulla pinnoitetut portaat!

Kotimme ylä- ja alakerran välisissä betoniportaissa oli edellisten asukkaiden jäljiltä harmaa porrasmatto. Matto oli pehmeä ja äänetön jalkojen alla, mutta muuten en siitä tykännyt. 

Ankea porrasmatto pimensi portaikkoa ja keräsi nukkaa ja nöyhtää itseensä tehokkaammin kuin imuri ehti imeä. Muutama likatahrakin oli siihen vuosien mittaan tullut. Silti suostuin katselemaan mattoa yli kymmenen vuotta! Nyt en voi käsittää, miksi. Vuodet vain kuluivat "jotakin pitäisi tehdä mutta mitä?" -pähkäilyssä.


Tänä keväänä keksin, että lainaan höyry- tai tekstiilipesurin, jolla vedän maton puhtaaksi. Jos se vaikka vähän kirkastuisi. En ehtinyt toteuttaa ideaani, kun kestävämpi ratkaisu käveli sananmukaisesti suoraan ovellemme. 

Minä, joka en ikinä osta mitään puhelimessa enkä suostu puhumaan minkään sortin pölynimurikauppiaiden kanssa, päästin Stepfix-nimisen firman myyjän, Niklaksen sisälle esittelemään portaiden pinnoitusratkaisua ja asiakasystävällistä asennusta. Kuin kohtalo olisi päättänyt, että nyt on sopiva hetki hoitaa meidän porrasongelmamme.

Niklas teki tarjouksen porrasrempasta. Seuraavalla viikolla hän tuli uudestaan suunnittelukäynnille ja allekirjoitimme sopimuksen. Kuulostaa ehkä heräteostokselta, mutta sitä se ei suinkaan ollut. Kun olen jotakin asiaa tuumaillut ja hautonut pitkään ja perusteellisesti, olen valmis kauppoihin saman tien, kun oikea ratkaisu, palvelu tai tuote osuu kohdalle.


Esitin toivomuksen, että portaat saataisiin uudistettua ennen esikoisemme rippijuhlia. Firmalla oli asennusruuhkaa, mutta homma saatiin soviteltua meille otolliseen ajankohtaan. Lopullisen tarkan päivän sovimme asentajan kanssa.

Asentaja-Mika ajoi pakettiautolla pihaan sovittuna päivänä kello yhdeksän ja aloitti hommat. 
Halusin ehdottomasti, että vanha kulahtanut porrasmatto revitään alta pois ennen kuin portaat pinnoitetaan. Portaat oli päällystetty onneksi niin hyvin, tai niin huonosti, että matto irtosi suunnilleen yhtenä laattana eikä sitä tarvinnut nyhrätä pieninä palasina, kuten kuulemma joissakin vanhemmissa taloissa on pitänyt tehdä.


En ole koskaan nähnyt mitään niin rumaa kuin maton alta paljastunut betoniportaikko. Onneksi sitä ei tarvinnut kauaa katsella. Asentaja perusti pihalle sahauspisteen ja alkoi sahailla askelmia kahdeksan milliä paksusta massiivipuusta. Hän sahasi jokaisen askelman mittojen mukaan ja asensi paikoilleen.

Portaikko valmistui askelma askelmalta, alhaalta ylös, yhdessä päivässä. Olimme valinneet askelmiksi valkolakatun tammen, koska se sopii eteisen ja olohuoneen valkokuultolakattuun tammiparkettiin. Askelmien väliin halusimme valkoiset taustalevyt. Portaikkoon tulee kivasti valoa, raikkautta ja rytmiä, kun puupinta ja valkoinen vuorottelevat.


Kun rappuset oli viimeistelty, pääsimme ihastelemaan upeaa lopputulosta. Supertarkka mieskin oli poikkeuksellisesti sitä mieltä, että nyt on ollut ammattimies asialla. Jälki on hänestä huolellista, lähes täydellistä, ja työ on tehty niin hyvin kuin mies olisi itsekin tehnyt, tai ainakin melkein. 

Kun olimme toipuneet ensihuumasta, huomasimme kuin huomasimmekin yhden puutteen tai virheen. Alin porras oli jostain syystä vaaleampi kuin muut askelmat. Pieni sävyero ei olisi meitä haitannut - puuhan on aina vähän elävää - mutta ero oli niin suuri, että alin askelma näytti olevan eri paria muiden askelmien kanssa.

Reklamoin asiasta porrasfirmaan. Niklas saapui toisen asentajan kanssa tarkistamaan tilanteen. He totesivat saman: porras on eri värinen. Saattaa olla, että alimman askelman puu oli jostain syystä imaissut enemmän valkoöljyä ja oli siksi vaaleampi kuin muut. Asentajan olisi toki pitänyt huomata sävyero, mutta jostain syystä se oli jäänyt kirkkaassa auringonpaisteessa huomaamatta.Firma lupasi vaihtaa askelman samanväriseksi heti, kun sopivaa tammea on saatavilla. Asentaja kävi viime viikolla vaihtamassa alimman portaan pinnoitteen. Siinä ei kauaa nokka tuhissut, ja jälki on yhtä huolellista kuin edellisellä kerralla. Nyt olen tyytyväinen väriin.

Voin lämpimästi suositella portaamme asentanutta Stepfixiä, jos mietit portaiden uudistamista.  Suunnittelukäynti ei maksa mitään eikä tarjouksen pyytäminen sido vielä mihinkään. Heidän sivunsa löytyvät täältä

Tykkään tässä firmassa siitä, että asentaja tuli molemmilla kerroilla sovittuun aikaan, ja jos olikin muutaman minuutin myöhässä, soitteli, että tulossa ollaan. Työ tehtiin sovitusti ja jälki on laadukasta, mikä ei kaikissa remppafirmoissa ole itsestään selvää. Iso plussa tuli siitä, että homma vietiin kunnialla loppuun asti ja myös korjaus hoidettiin mukisematta.


Jos vertaan porrasremonttiamme muihin remppoihin, joita meillä on tehty, tämä on ollut helpoin. Ei pölyä, melua tai muuta sotkua. Ei huoneiden raivaamista eikä tavaroiden siirtelyä tai suojaamista kuten maalausurakan aikana. Ei tarvinnut paeta kotoa pois, kuten parkettirempan aikana, ja portailla sai kävellä heti, kun puupinnoitteet olivat paikoillaan. 

Ainoa haitta oli tuoksu, joka ärsytti silmiä ja nenää ensimmäisenä päivänä. En tiedä, tuliko se liimasta vai mistä. Laitoin tehotuuletuksen, koneellisen ja manuaalisen, päälle, ja seuraavana päivänä tuoksu ja sen myötä ärsytysoireet hävisivät.Jäimme vielä portaikon valmistumisen jälkeen pohtimaan, laitetaanko rappusiin liukuesteet. Tammipinnoite on sen verran karheaa, että välttämätöntä se ei ollut. Toisaalta, tassuttelemme usein kotona villasukissa ja askel saattaa livetä portaissa. Epäilin, että liukuesteet rumentavat muuten kaunista portaikkoa, mutta lopulta turvallisuus voitti.Alimman rappusen korjauksen yhteydessä päätimme, että liukuesteet laitetaan, ja porrasfirma kiinnitti ne paikoilleen. Liukuesteet, jotka näkyvät yllä olevassa kuvassa, ovat sen verran vaaleat, että ne eivät häiritse ainakaan omaa silmääni. Ne ovat myös niin karheat, ettei todellakaan tarvitse pelätä liukastuvansa rappusissa.On uskomatonta, miten iso vaikutus porrasremontilla on asunnon ilmeeseen. Kun nyt kävelen yläkerrasta alakertaan vaaleita, raikkaita portaita pitkin, koko asunto tuntuu kuin uudelta. Vanhaa porrasmattoa ei ole pätkääkään ikävä. Tammenväriset rappuset sopivat meille niin paljon paremmin. Hyvästi harmaus ja tervemenoa tarttuva nukka!

* Porrasremontista on saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.


4 kommenttia:

 1. Todella kaunis muutos ja varmasti pitkäikäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Eiköhän näillä mennä vuosia.

   Poista
 2. Niistä tuli todellakin sata kertaa paremmat!
  Hih hauska tuo miehen kommentti, kun täällä asuu samanlainen 'nipo-niilo'..kukaan ei osaa niin hyvin kuin hän ;)
  Minä voin josku olla erimieltä...

  Mukavaa loppuviikkoa <3

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Satu, kiva kun kommentoit <3 Onhan noista "nipo-niiloista" paljon apua ja hyötyä. Voi luottaa omalle handymanille kaikenlaisia remppa- ja sisusteluhommia, kun ei tarvitse pelätä, että menee taulu tai hylly vinoon tai roiskuu maali väärään paikkaan :)

  Iloista ja toivottavasti aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista

Kiva, jos kommentoit! Vastailen pian.