tiistai 3. lokakuuta 2017

Kuusi syytä käyttää hamam-pyyhettä


Yhteistyössä linan kanssa

Sain vihdoinkin hankittua kovasti kehuttuja hamam-pyyhkeitä* ja pääsin kokeilemaan niitä. Näistä ihmepyyhkeistähän on vouhkattu blogeissa ja keskustelupalstoilla pitkään, ja ne lienevät jo tuttuja monelle teistä. Olen seurannut keskustelua hieman epäillen, mutta uteliaan kiinnostuneena: ovatko pyyhkeet oikeasti maineensa veroisia vai syntyykö paljon melua tyhjästä? Minähän en usko, jos en omin silmin näe ja sormin tunnustele.


Pyörin netissä pyyhkeiden myyjien sivuilla ja tutkailin malleja, kuoseja, värejä ja hintoja. Ostoaikeeni tyssäsivät kuitenkin siihen, että ne maanläheiset värit, joista olin kiinnostunut, olivat sillä hetkellä useassa paikassa loppuunmyytyjä.

Eipä siis ollut kovin vaikeaa heittäytyä ostoksille, kun osuin Habitare-messuilla linan ständille. Siellä oli pinoissa toinen toistaan kauniimpia ja pehmoisempia hamam-pyyhkeitä, joita seisoin hypistelemässä ja valitsemassa pienen ikuisuuden. Ihania värejä oli niin paljon, että oli vaikea valita. Lopulta ostaa paukautin neljä pyyhettä, vaikka yksikin olisi riittänyt kokeiluun.


Nyt, kun olen koekäyttänyt pyyhkeitä, voin mielihyvin allekirjoittaa aitojen turkkilaisten hamam-pyyhkeiden lukuisat hyvät ominaisuudet. En yhtään ihmettele, että niitä on käytetty turkkilaisissa kylpylöissä vuosisatojen ajan. Meidän perheessä ne ainakin ratkaisevat monta ongelmaa.


1 Kulkee kevyesti mukana

Jokainen, joka on joskus pakannut isoja froteepyyhkeitä matkalle mukaan, tietää, miten hirveästi ne vievät tilaa matkalaukussa – vaikka jättäisi ne muhkeimmat pyyhkeet suosiolla kotiin. Itse olen tuskaillut kymmeniä kertoja, kun matkalaukkuun on pitänyt (epätoivoisesti) tunkea kolmen ihmisen rantapyyhkeet.


Hamam-pyyhkeet vievät tilaa tuskin nimeksikään, jos niitä vertaa froteepyyhkeisiin. Kun rullailin pyyhkeitä, huomasin, että kolme isoa hamamia mahtuu samaan tilaan kuin yksi samankokoinen froteepyyhe. Lisäksi hamam-pyyhkeet ovat todella kevyitä. Ne on näppärää ottaa mukaan niin matkalle kuin mökille, veneeseen ja treeneihinkin. Ja kotonakin on kätevää, kun pyyhkeet mahtuvat kaapissa pieneen tilaan.


2 Kuivuu vikkelästi

Olen usein ihmetellyt niin sanottujen keittiöpyyhkeiden surkeaa imukykyä ja hidasta kuivumista. Ainakin meillä keittiön käsipyyhe on todella ahkerassa käytössä. Yksi jos toinenkin perheenjäsen pesee ja kuivailee käsiään keittiössä lakkaamatta, ennen syöntiä, syönnin jälkeen, ruoanlaiton ja leipomisen lomassa, tiskaamisen jälkeen, pöydän pyyhkimisen jälkeen. Tuntuu, että keittiöpyyhe on melkein aina märkä eikä ehdi kuivahtaa kunnolla käytön välissä.

Ilmava, imukykyinen ja nopeasti kuivuva hamam-pyyhe pääsikin meillä saman tien keittiöpyyhkeeksi. Pyyhe kuivuu hetkessä ja siihen on miellyttävää pyyhkiä märät kädet.


Nopea kuivuminen on iso plussa myös matkoilla, kun samaa pyyhettä tulee käytetyksi monta kertaa päivässä ja päivästä toiseen. Froteepyyhe ei tahdo kuivua kunnolla missään välissä ja etenkin märän pyyhkeen pakkaaminen laukkuun on todella ikävää. Seuraavan kerran, kun lähden matkalle, hamam lähtee mukaan ja frotee jää kotiin.

3 Sopii sisustukseen

Froteepyyhe on froteepyyhe eikä muuksi muutu. Mutta perinteisesti kudotut hamam-pyyhkeet käsin solmittuine hapsuineen ovat niin kauniita, että ne voi huoletta viikata sohvalle torkkupeitoksi tai levittää päiväpeitoksi sängyn päälle tai pöytäliinaksi keittiön pöydälle. Etenkin kaikkein pehmeimmät hamamit ovat omiaan torkkupeitoksi tai shaaliksi, mutta pöydälle käy ohuempikin.


Käytän pöytäliinaa harvoin, mutta hamamia voisin pitää pöydällä useamminkin. Se näyttää kodikkaalta, eikä likaantumistakaan tarvitse pelätä, kun pyyhe kerran on helppo pestä ja nopea kuivattaa. Harva vieras huomaa, että pöydällä on pyyhe. Hamam-pyyhettä voi käyttää mihin tahansa ikinä keksiikään, vaikka kaulahuivina koleissa syyssäissä.4 Paranee pestessä

Ensimmäisellä kerralla tuntui hieman oudolta pyyhkiä itsensä pöytäliinamaiseen pyyhkeeseen, kun olen tottunut paksumpaan froteeseen. Mutta pian siihen tottui. Hamam-pyyhkeet säilyvät kauniina pitkään ja niiden imukyky vain paranee pesujen myötä. Niitä voi huoletta käyttää ja pyörittää pesukoneessa.

Pyyhkeiden materiaali on pääsääntöisesti puuvilla, mutta myynnissä on myös malleja, joissa on puuvillan lisäksi pellavaa.  Valmistajat suosittelevat pesua 40 asteessa, mutta myyntiin pääsevät mallit testataan 60 asteessa. Osa malleista kutistuu ensimmäisessä pesussa jonkin verran.


5 Kunnioittaa perinteitä

Hamam-pyyhkeissä yhdistyvät vanha kutomisperinne ja moderni teknologia. Linalla suurin osa valmistajista on pieniä perheyrityksiä ja pyyhkeet valmistetaan maaseudulla kylissä, joissa pääelinkeino on tekstiilikudonta. Eettisiä periaatteita vaalitaan eikä esimerkiksi lapsityövoimaa käytetä.6 Kelpo lahja pukinkonttiin

Ensimmäisen kerran moneen vuoteen tiedän jo nyt, mitä kaunista ja käytännöllistä voin hankkia joululahjaksi läheisilleni.

* Arvioin tuotteet yhteistyössä Linan kanssa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit! Vastailen pian.