tiistai 7. marraskuuta 2017

3 x hyvän mielen mattovalintaEettisyys ja vastuulliset valinnat kiinnostavat minua koko ajan enemmän, myös sisustelussa. Kierrätän tavaroita mieluummin kuin heitän pois ja ilahdun, jos löydän jotakin kivaa ja hyödyllistä käytettynä. Ostan mielelläni kotimaisia tuotteita ja tuen suomalaista tuotantoa.

Koetan hankkia esineitä, jotka kestävät mahdollisimman pitkään, vaikka ne sitten maksaisivat vähän enemmän. Rakastan kestäviä luonnonmateriaaleja ja tykkään koristella kotia luonnonkasveilla. Inhoan krääsää ja tavarapaljoutta, ja säästän rahat mieluummin oikeasti tarpeelliseen.


Ihmisillä on tarve toimia oikein, ja moni meistä haluaa olla hyvä ihminen, myös kuluttajana. Kukapa ei haluaisi parantaa maailmaa edes pikkuisen tai pienentää kulutuksen haittoja – varsinkin, kun palkaksi saa hyvän mielen.

Siksi on ilahduttavaa, kun löytää sisustusliikkeitä, joissa voi tehdä hyvän omantunnon ostoksia. Yksi uusista tuttavuuksistani on Sukhi, joka myy käsintehtyjä mattoja suoraan niiden valmistajilta. Olen selaillut ihastuneena heidän uutta intialaista mattomallistoaan ja valinnut sieltä kolme suosikkini.

Kaikki matot ovat sataprosenttista villaa ja ne valmistetaan käsityönä Intiassa. Sukhi tekee yhteistyötä suoraan paikallisten naisten ja miesten kanssa ilman välikäsiä: tarjoaa heille ammatillista koulutusta, maksaa kunnollista palkkaa ja antaa käsityöläisille mahdollisuuden tehdä työtä kotonaan.


1 Upea palmikkokuvioitu villamatto


Pidän selkeästä ja rauhallisesta sisustuksesta ja maanläheisistä väreistä. Harmonisten kokonaisuuksien lisäksi rakastan kauniita yksityiskohtia. Näiden syiden takia ihastuin valkoiseen palmikoituun villamattoon, jonka voisin mielelläni sijoittaa olohuoneeseemme.


Kalim-matto on tyylikäs ja kauempaa katsottuna neutraali niin väriltään kuin kuvioinniltaankin. Läheltä katsottuna sen upea palmikkokuviointi hellii silmiä ja saa maton näyttämään eloisalta ja hauskalta. Olohuoneeseen sopiikin mielestäni parhaiten yksi- tai kaksivärinen matto. Kaunis kuviointi tekee yksivärisestäkin matosta eläväpintaisen ja mielenkiintoisen.

Mikäpä muu lisäisi olohuoneen kodikkuutta ja viihtyisyyttä enemmän kuin pehmoinen matto jalkojen alla. Eikä vain jalkojen alla, vaan myös takapuolen alla. Itselläni on välillä tapana istuskella lattialla sohvan edessä ja silloin tuntuu ihanalta, kun takamuksen ja viileän lattian välissä on eristävä luonnonlämmin villamatto.

2 Pehmeä, harmoninen huopamatto


Talvella kaipaan kotiin pehmeyttä ja lämpöä. Koleita, aikaisia aamuherätyksiä ja pimeitä, kylmiä iltoja pehmentää mukavasti se, että saa laskea paljaat jalkansa lämpimälle matolle. Palmikoitu huopamatto on rauhallinen ja harmoninen ja sopisi mainiosti makuuhuoneseen - tai oikeastaan mihin huoneeseen tahansa. Oma suosikkini on vaaleanharmaa Sunil.


Palmikoitu huopamatto on minulle aivan uusi tuttavuus - en muista koskaan aiemmin nähneeni sellaista. Sukhin huopamatot tehdään käsityönä Intiassa sataprosenttisesta villasta. Huovutus tekee villasta entistä kestävämpää. Kun villa on huovutettu, se letitetään hellävaraisesti matoksi. Helppohoitoinen, ympäristöystävällinen ja hengittävä villamatto sopii mainiosti myös allergikon kotiin.


3 Kestävä ja käytännöllinen sileä punosmatto


Kolmas suosikkini on lampaanvillasta valmistettu sileä punosmatto Mohit, jonka pinnalla vuorottelee kaksi kaunista kuviota. Laittaisin tämän napakan ja pehmeän villamaton keittiöömme tuomaan sinne lämpöä ja viihtyvyyttä ja suojaaman tammiparkettia tuolien siirtelyltä ja muilta naarmuilta. Yhtä hyvin se istuisi hyvin myös eteiseemme.

Sileä punosmatto on kestävä ja käytännöllinen, sillä nukka on normaalia lyhyempi ja matto on ohut ja tasainen. Sen päällä on helppo liu’uttaa niin tuoleja kuin imuriakin. Villamatto on luonnostaan hieman rasvainen, joten se hylkii likaa.


Kauniin harmaa Mohit-matto on mielestäni tunnelmallinen ja varma valinta: harmaassa ei jokainen muru tai roiske näy.  Tahrat kannattaa kuitenkin puhdistaa villamatosta heti tuoreeltaan esimerkiksi veteen sekoitetulla väkiviinaetikalla.

Lapsemme ovat jo sen verran isoja, etteivät maitomukit enää kaatuile eikä lattialle tai matolle yleensä lennä muutakaan nestepitoista. Meillä on ollut matto suunnileen vuoden ajan keittiössä, enkä oikeastaan enää osaa edes kuvitella ruokailuryhmää ilman mattoa.

Jos käsintehdyt, hyvän mielen villamatot kiinnostavat, lisätietoa ja laajempi valikoimaa löytyy Sukhin nettisivuilta. Sivuilla on myös video, jonka kautta pääsee kurkistamaan, miten matot Intiassa valmistuvat.  


* Jutussa on tehty blogiyhteistyötä Sukhin kanssa.
2 kommenttia:

 1. Kiitos Pirkko – nämä uutuudet ovat kyllä ihania ja olemme niistä tosi innoissamme. Mukavaa marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppohan näistä on innostua :)
   Mukavaa syksytalven jatkoa ja iloista joulunodotusta!

   Poista

Kiva, jos kommentoit! Vastailen pian.