maanantai 18. joulukuuta 2017

Superhelppo saaristolaisleipä ehtii vielä joulupöytään tai pukinkonttiin


Jouluksi on kiva leipoa. Piparit, piparitalo, joulutortut ja maustekakku kuuluvat itseoikeutetusti joulupöytäämme, mutta tykkään kokeilla joka joulu myös jotain uutta. Saaristolaisleipää en ollut aiemmin tehnyt jouluksi, joten tänä vuonna on sen vuoro.

Joulun alla on niin paljon tekemistä, etten jaksa enkä ehdi keskittyä kovin monimutkaisiin leipomuksiin. Helppous on siksi pelkkää plussaa. Tämä saaristolaisleipä on niin helppo, että uskoisin sen onnistuvan sellaiseltakin, joka ei ole leipää ennen leiponut. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan se syntyy hetkessä sekoittamalla. Kohottamiseen menee tunti ja paistamiseen puolitoista. Odotteluajan voi vaikka paketoida lahjoja tai siivoilla.


Alkuperäinen ohje on Teresa Välimäen käsialaa, mutta muokkasin sitä hiukan, koska meillä ei ollut hiivaa. Käytin sen sijaan kuivahiivaa, ja hyvä tuli. Makean maltainen leipä on todella mehevä. Terveellinenkin se on, sillä ruisjauhot ja ruismallas sisältävät runsaasti kuitua. 

Leivän voi leipoa hyvissä ajoin etukäteen, sillä maku vain paranee, kun leipä saa levätä ja tekeytyä pari, kolme päivää. Me söimme sitä jo seuraavana päivänä, ja maukasta se oli silloinkin – niin maukasta, että leipä kelpaa mainiosti myös lahjaksi.

Ainekset:
½ litraa piimää
vajaa 1,5 pussia kuivahiivaa (vastaa 50 grammaa tuorehiivaa)
1,5 dl ruismallasta/ kaljamallasta
2,5 dl ruisjauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl siirappia
voita tai margariinia vuoan voiteluun

* Sekoita ruismaltaat, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot keskenään.
* Lämmitä piimä 42 asteiseksi eli vähän kädenlämpöä lämpöisemmäksi.
* Sekoita jauhoseos piimään ja lisää siirappi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
* Kaada taikina voideltuun 1,5 litran vuokaan. Anna kohota noin tunti.
* Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Valele leipää muutaman kerran paistamisen aikana siirapin ja veden sekoituksella.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos kommentoit! Vastailen pian.